0 0,00 kr

Din indkøbskurv er tom.

Vi sælger ud af vores mælkekander/Pitchere. Frit valg 100 kr. pr stk.

Se her

Om kaffebønner

Kaffebønner - kaffebærKaffebønnen er egentlig ikke en bønne, men der imod et frø fra en busk der sætter røde frugter.
For at komme ind til kaffebønnerne bearbejdes den røde frugten. Under bearbejdningsprocessen skilles frugtkødet blandt andet fra frøene. Processen for at få frøene til de mørkebrune kaffebønner, som vi kender fra butikkerne, er lang.

Kaffebønner skal tørres, sorteres og vuderés. De bliver delt op i størrelse og tæthed. Når man vuderér en kaffebønne tager man udgangspunkt i, at jo større bønnen er, jo bedre vil den færdige kop kaffe også blive. De største kaffebønner finder man under navnet ‘Maragogype’ også kaldet ‘Elefant-bønner’.

Der findes mange forskellige slags kaffe. Der er også slags som vi slet ikke kender til. Vi kender dem ikke, fordi de kun bliver brugt i de lande der dyrker kaffe planterne. Andre slags er slet ikke egnet til at brygge kaffe på. Der er egentlig kun tre forskellige typer kaffe som bruges til blend og eksporteret fra de kaffe producerende lande: arabica, liberica og robusta.

Hvad der er tilfælles for dem alle er, at de både har styrker og svagheder. Arabica betragtes oftest som værende den bedste. I mange af de bedste kaffe blends finder man robusta. Robusta er med til at give en syrlig- og skarphed, en nødvendighed i en god kop kaffe, og en så stor en værdi for denne kaffe, at den absolut ikke fortjener rollen som en andenrangskaffe.

Kort om de forskellige bønner:

Arabica: Arabica kaffebønnerne dyrkes høj oppe i forhold til havets overflade. Dette gør, at planterne er mere modtagelige for vejrets sygdomme og andre påvirkninger. Dette giver kaffebønnerne en mere delikat og rund smag. Arabica kaffeplanten er en mellemstor busk, som primært dyrkes i Mellem-amerika, Indien og central- og Øst-afrika.

Robusta: Rubusta kaffebønnerne dyrkes i de lavereliggende egne, hvor vejret ofte kan være hårdt mod planterne. Denne kaffebønne giver en kraftig smag med en del syrlighed. Robusta- planten er et forholdsvist lille træ på 10 - 12 meter.  Disse træer finder man oftest i Vest- og Central-afrika, Syd-øst asien samt nogle steder i Brasilien.

Liberica: Liberica kaffebønnerne betragtes som værende af en dårligere kvalitet. Der er dog nogle der mener, at den bedste kop kaffe kommer af en blanding mellem Liberica og Robusta. - Denne fornøjelse har jeg desværre ikke selv haft - endnu. Liberica er et træ der kan blive op til 18 meter. Man finder oftest Liberica kaffebønnerne i Asien, og i lande som Malaysia og Vest-afrika. Efterspørgslen på denne kaffebønne er ikke så stor, så den høstes kun i mindre mængder.